Frasier

Pappa Martin Crane – Frasiers motpunkt

Frasiers pappa Martin Crane är en pensionerad före detta polis, som inte är särskilt lik sina två söner. Han är en riktig sportfåne, med allt vad det innebär, när det gäller matvanor (biffar!), dryck (öl!) och sällskap (de gamla poliskollegorna, sportfånar och hunden Eddie!).

Martin Crane spelas i serien av den brittiska skådespelaren John Mahoney.

Om Martin Crane

Martin Crane är inte bara pensionerad polis, utan även en krigsveteran från Koreakriget. Karaktären nämns redan i Skål. Hans favoritställe är polispuben Duke’s, dit han gärna går för att träffa sina gamla poliskollegor, och annars tycker han om att promenera med sin hund Eddie, samt om att sitta i sin gamla fotölj och dricka öl. Han kommer väl överens med sin sjukgymnast Daphne, men tycker emellanåt att hon är lite väl sträng.

Var länge gift med Frasiers och Niles mamma Hester, som dock är död när serien börjar.

Om John Mahoney

Hur konstigt det än kan låta så är den riktiga Martin Crane, John Mahoney, britt, precis som Daphne i serien. Han kommer från en ursprungligen irländsk familj och föddes i Blackpool i England 1940. Han flyttade dock till USA redan i unga år, och studerade bland annat på universitetet Quincy i Illinois. John Mahoney blev amerikansk medborgare 1959.

Under större delen av sin karriär jobbade John Mahoney som lärare i engelska samt som skribent, men i slutet på 1970-talet började han leta efter nya utmaningar, och teatern lockade. 1980 var han för första gången med i en film, och medverkade efter det i flera filmer, så som The Manhattan Project, Eight Men Out, Frantic, Betrayed och Barton Fink.

Han var med i alla avsnitt av Frasier, och medverkade även under seriens gång i flera filmer, så som The Broken Hearts Club, She’s The One och The American President.

Precis som sina kollegor David Hyde Pierce och Kelsey Grammer jobbar han idag mycket som röstskådespelare, och har som sådan medverkat i bland annat The Simpsons och Antz. Sedan 2009 medverkar han även i tv-serien In Treatment.

Han bor i Oak Park, Illinois.


  © www.frazierwall.com