Frasier

Den roliga lillebrodern – Niles Crane

Frasiers lillebror i serien heter Niles Crane, och han är när serien börjar gift med Maris, men blir under seriens gång allt mer förtjust i pappa Martins hembiträde Daphne. I slutet av serien får Niles till slut Daphne, och de gifter sig och får till och med en son!

Niles Crane spelas i serien av David Hyde Pierce, som innan han blev skådespelare var försäkringsagent.

Om Niles Crane

Niles Crane är i serien mycket lik sin bror Frasier personlighetsmässigt. Dock är han ännu mer präktig och snobbig, och är gift med Maris, som är lika snobbig och förnäm hon. Precis som Frasier är även Niles psykiatriker, fast till skillnad från sin bror jobbar han inte med radio, utan har istället en egen klinik.

Enligt seriens skapare är Niles Crane den person som Frasier Crane själv hade varit om han inte gett sig iväg till Boston, och detta märks på olika sätt.

Niles Crane har tendenser till att hyperventilera och får emellanåt lätta panikattacker. Han får även näsblod så fort han ljuger, och han är väldigt känslig för blod, och svimmar så fort han ser blod. Dessutom lider han av en mängd olika allergier, många av dem mycket ovanliga.

Precis som sin bror är Niles Crane extremt intresserad av opera, klassisk musik, viner och konst.

Om David Hyde Pierce

David Hyde Pierce föddes 1959 i Saratoga Springs, New York, i USA. Han var intresserad av skådespeleri sedan unga år, och studerade även skådespeleri vid det anrika Yale-universitet i USA.

Sin tv-debut gjorde David Hyde Pierce 1990, i en serie som hetter The Powers That Be, där han spelade en politiker. Efter detta var det svårt för David Hyde Pierce att få skådespelarjobb, tills någon påpekade för skaparna av Frasier-serien hur lik David Hyde Pierce var huvudrollsinnehavaren Kelsey Grammer på många sätt. Därför skapades karaktären Niles Crane enbart för att David Hyde Pierce skulle kunna vara med i serien, från början var det nämligen tänkt att Frasier Crane skulle vara ett ensambarn.

David Hyde Pierce har haft en karriär vid sidan om Frasier, både under seriens gång och efter. Han har medverkat i flera filmer, så som Nixon, Little Man Tate, Down With Love och Sleepless in Seattle. Utöver detta har han även medverkat i flera teaterproduktioner, så som Spamalot och Curtains.

David Hyde Pierce jobbar precis som Kelsey emellanåt som röstskådespelare. De mest kända rollerna han haft som röstskådespelare är i A Bug’s Life, som Cecil i The Simpsons, samt i Treasure Planet.

Han gifte sig 2008 med sin pojkvän sedan 24 år, Brian Hargrove, som är producent och regissör.


  © www.frazierwall.com