Frasier

Allmänt om sitcomen Frasier

Sitcomen Frasier skapades av tre personer: David Angell, Peter Casey och David Lee, som en spin-off från tv-serien Skål. Skål var också en amerikansk tv-serie som visades mellan 1982-1993, och en av karaktärerna i Skål var Frasier Crane, som med den nya spin-off serien, sitcomen Frasier fick en helt egen serie.

Paramount Television var det produktionsbolag som låg bakom succeen Skål, och därför bestämde Paramount Television sig för att även vara med i det nya projektet, som dock till en början leddes av det nya produktionsbolaget Grubstreet Productions. Under större delen av arbetet med serien var dock Paramount Television och Grubstreet Production likvärdiga samarbetspartners.

Sitcomen Frasier har som handling att Frasier, som är huvudpersonen, återvänder till sin forna hemstad Seattle efter att ha bott i Boston (där Skål utspelar sig). Väl i Seattle flyttar han ihop med sin pappa, och börjar umgås allt mer med sin bror. Han får även jobb som radiopsykolog på kanalen KACL 780 AM, där han jobbar tillsammans med sin producent Roz.

Utöver huvudpersonerna i Frasiers liv finns dock ett stort antal olika karaktärer i serien, vissa återkommande och vissa gästspelande. Flera av skådespelarna från Skål har också medverkat i den nya sitcomen.

Serien är den längst visade spin-off serien någonsin, eftersom den visades under perioden 16/9 1993-13/5 2004, och Frasier Crane anses vara en av de karaktärer som synts på tv längst. Serien hann vinna totalt 37 Emmys, och totalt spelades hela 264 avsnitt in.

En av skaparna bakom sitcomen Frasier, David Angell, dog tragiskt i 11/9-attackerna. På grund av detta döptes ett nyfött barn (Niles och Daphnes son) efter Angell.

Sitcomen Frasier anses av många vara genom tidernas bästa sitcom, tillsammans med Seinfeld.


  © www.frazierwall.com